ЗА ТАНЦИТЕ И СТУДИО „HYPHERS“

История на стиловете, какво е важно да знаем

НАКРАТКО…Още през 60-те Основите са поставени от Locking, Boogaloo,Robot и Popping пионерите в Калифорния, САЩ. Танцови стилове изпълнявани и създадени върху FUNK музика. През 70-те на източното крайбрежие, в Ню Йорк – се заражда суб-културата, която днес познаваме като Хип Хоп.От другата страна стоят социалните танци. Всяка епоха, всяко време има своята мода и стил. Балетът например също възниква като социален танц, като начин на общуване в кралския двор.

Да погледнем само XX век:
– през 20-те това е Чарлстонът;
– 30-50-те, Суингът;
– през 60-те това е – Twist-а;
– докато през 70-те James Brown дава огромния тласък на Funk стиловете;
– в края на 80-те и началото на 90-те е периодът, в който се формира Hip Hop танцът (New York Freestyle Style)

Спираме се на последния стил като социален танц имащ отношение към това, което днес наричаме под общото име Улични танци. Elite Force crew са хората, които развиват стилa Freestyle Hip Hop Dance / New York Style (New Style) и двама от членовете му Buddha Stretch и Henry Link. Именно там на улицата, в клубовете и партито вкъщи, това са местата, където се развива и процъфтява стилът, като всеки дава своя принос за това. Както Buddha Stretch и Henry Link споделят на своите класове – Това е бил начинът хората да комуникират и общуват помежду си, те просто са танцували – на улицата, в клуба, на партито у дома. По абсолютно същия начин както са го правели хората преди това през 20-те, 30-те и т.н. Едно единствено нещо се е променило и това е била музиката. Характерът е друг, съответно стъпките се нагаждат към този характер и приемат „нова“ форма, защото стъпката сама по себе си е просто биомеханика. От друга страна телевизията изиграва огромна роля за превръщането на тези неща в мейнстрийм култура.

Появяват се Two-step, the Cabbage Patch, the Running Man, the Roger Rabbit, 00-те и 10-те на XXI век това са Harlem shake, the Dougie, Whip/NaeNae и много други. Затова имат роля популярните изпълнители, които в техните видео клипове изпълняват танц свързан с конкретната песен и той се превръща в част от поп културата.
Всеобщата комерсиализация постепенно вкарва Уличните танци и Социалните танци в танцовите студия. Там те започват да се преподават в класове като хореографии и работни комбинации, включващи в себе си вече много движения от афро и бродуей джаза, модерния танц и др, това става познато като urban, commercial, LA Style и т.н. Не бива да забравяме обаче, че всяка една революция се прави, за да бъде разбито нещо, което вече съществува. Уличната култура не прави изключение. Движенческите модели са взаимствани от степ, пантомима, салса, румба, капоейра и др. Различното е обаче философията, която се изгражда зад тях. Познавайки историята ние можем да продължим НАПРЕД и да НАДГРАЖДАМЕ, да правим себе си такива каквито сме, да живеем ТУК и СЕГА, познавайки миналото да градим с идея за бъдещето. В Hyphers се стремим точно към това.

Принципите, които следваме са, че дълбочина се търси не във всеки от стиловете по отделно, а по-скоро в изграждането на начин на движение богат на танцова лексика, солидна координация и добро познаване на тялото на танцьора. Това е виждането, което Захари Нанков споделя – „Експерименталният подход при комбинирането на различните движенчески модели в танцовите стиловете, това е NEW AGE.“